Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Het beste uit je team halen

Een organisatie wordt staande gehouden door een verschillend aantal elementen waarvan het team een van de belangrijkste is. Uiteindelijk zijn zij mede verantwoordelijk voor de werkzaamheden die een organisatie of bedrijf uitvoert. Een goed werkend team is niet altijd vanzelfsprekend. Alle individuen werken met een eigen manier en een eigen kijk, dit kan invloed hebben op de prestatie als team. Om er voor te zorgen dat het team sterk blijft, is het mogelijk om iets te ondernemen afgaande op verbeteringspunten.

Groepsactiviteiten

Teamuitjes kunnen voelen alsof het niet nodig is maar het heeft een heel duidelijk doel: het team dichterbij elkaar brengen, het vertrouwen opbouwen. Vooral voor nieuwe teams is dit een hele goede manier om iedereen elkaar beter te laten leren kennen. Een groepsactiviteit kun je kiezen in allerlei varianten. Er zijn zelfs een hoop organisaties die gespecialiseerd zijn in teamuitjes. Kijk voordat je gaat kiezen wat je gaat doen met het team eens naar de doelen die bereikt zouden moeten worden. Als het puur gaat over het elkaar beter leren kennen, is een uitgebreide borrel misschien al genoeg. Om dit te stimuleren kun je met je team naar het klimbos gaan of juist een stadsroute waarbij je vragen moet beantwoorden. Hierbij moet je samenwerken maar ondertussen kun je elkaar beter leren kennen.

HR Cyclus

Soms is er wat meer nodig dan een teamuitje. Dit kan komen door onderliggende problemen binnen het team, persoonlijkheden die met elkaar botsen en daardoor de samenwerking in de weg staan. Een HR cyclus, oftewel een HRM cyclus, is samengesteld om te gaan kijken wat deze problemen zijn en hoe deze opgelost kunnen worden. Het is een strategie die ingezet wordt met de medewerkers, niet voor de medewerkers. Dit is een cruciaal verschil. Uiteindelijk zorgt die werkwijze al voor gelijkheid onder de medewerkers. Om erachter te komen waar problemen liggen, kun je een (evt anonieme) survey afnemen. Vervolgens zijn er verschillende stappen die bedoeld zijn om het uiteindelijke doel te behalen. Een voorbeeld van die stappen kan zijn dat er experimenten uitgevoerd gaan worden binnen de afdeling om de prestaties van het team op de proef te stellen en beter te kijken wat er wel of niet werkt voor de werknemers.

Praten met de werknemers

En natuurlijk is het ook belangrijk om zelf goed te communiceren met medewerkers. Alle lagen van een organisatie moeten met elkaar in verbinding blijven staan. En hoe meer er gevraagd wordt, hoe meer men zich gehoord voelt: dit zorgt uiteindelijk voor een veilige werksfeer.