Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Benieuwd naar wat hoogbegaafdheid precies inhoudt?

Er zijn heel veel verschillende shows en films waar je een kind ziet die al met twee jaar een boek kan lezen en zijn eigen naam kan schrijven, maar hoogbegaafdheid is veel meer dan alleen maar slim zijn. Over het algemeen houdt hoogbegaafdheid in dat je kind meer in zijn macht heeft dan zijn leeftijdgenoten. Dit is voornamelijk kenbaar in hun extreem goede geheugen, zelfbewustzijn, extreme nieuwsgierigheid en emotionele intensiteit. Ieder kind is anders waardoor dus niet alle kenmerken hoeven voor te komen. Vind meer over gifted people om ze zo beter te kunnen helpen.

Wanneer is een kind hoogbegaafd?

Wanneer er redenen zijn om te denken dat een kind hoogbegaafd is, wordt er meestal met de hulp van school een test gemaakt. Deze test meet de iq van een kind. Hiervoor zijn verschillende soorten testen maar elke test is gebaseerd om te kijken hoe goed het kind het doet in tegenstelling tot leeftijdgenoten. Een gemiddelde iq is tussen de 85 en 115. De iq van een hoogbegaafde is boven de 130. Wanneer de iq tussen de 115 en 130 is, houdt het in dat het kind een bovengemiddelde intelligentie niveau heeft. Omdat er verschillende iq tests zijn, kunnen ook de resultaten van deze test anders zijn.

Gaat hoogbegaafdheid weg?

Hoogbegaafdheid gaat niet weg. De gaven en talenten van een hoogbegaafd kind kunnen echter worden onderdrukt of onopgemerkt blijven. Dit kan worden veroorzaakt door onnauwkeurige identificatie of ook wel ‘masker’ wanneer een kind zich verschuilt achter bepaalde aspecten van zijn hoogbegaafdheid waardoor het mogelijk niet wordt geïdentificeerd. Sterker nog, bij hoogbegaafde kinderen wordt eerst vaak gedacht dat het kind juist eventueel een achterstand heeft. Dit komt omdat ze niet genoeg worden uitgedaagd en zich daardoor gaan vervelen. Wanneer er dus niks met de hoogbegaafdheid wordt gedaan en geen goede begeleiding in is, zal het kind nog steeds hoogbegaafd zijn maar zal het minder uiten.