Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Wat zijn de risico’s bij dropshipping?

dropshipping

Sinds het afgelopen decennium is de populariteit van online winkelen sterk gaan groeien en er lijkt nog altijd geen einde in zicht te zijn. Toch brengt deze groei ook problemen met zich mee voor webshops als het gaat om opslagruimte. Mogelijk kan starten met dropshipping een oplossing zijn voor dit probleem, maar is dit wel veilig? En wat is dropshipping eigenlijk?

Dropshipping en de voordelen ervan

Bij dropshipping worden producten door de leverancier direct verzonden naar de koper. Je koopt dus als het ware producten zonder tussenpersoon. Dit kan voor een webshop heel veel kosten besparen. Ze hoeven namelijk niet de producten zelf aan te nemen en op te slaan, ze hoeven zich geen zorgen te maken dat er iets mis gaat bij het inkopen en ze hebben geen personeel nodig dat de bestellingen verwerkt en verzendt. Zeker voor kleinere webshops kan dit echt een verschil maken. 

De nadelen van dropshipping

Met zulke geweldige voordelen lijkt het raar dat niet elke webshop hier gebruik van maakt, maar daar is een goede reden voor. Dropshipping is namelijk niet een perfecte oplossing en brengt wel degelijk risico’s met zich mee. Wanneer iemand bijvoorbeeld iets koopt en het wordt direct door de leverancier geleverd, dan krijgt de webshop het product niet van tevoren te zien. Als dus blijkt dat er iets mis mee is, dan ligt het probleem niet bij de leverancier. De koper heeft namelijk een overeenkomst gesloten met de webshop en dus krijgen zij de schuld.

Problemen met de verzending

Dat de webshop de schuld krijgt als er iets mis gaat, is een veelvoorkomend probleem met dropshipping. Producten op webshops kunnen van overal ter wereld afkomstig zijn, dus ook uit landen als China en de Verenigde Staten. Verzending vanuit deze landen naar Nederland kan weken duren, iets dat door de coronacrisis nog erger was geworden. Het kan dus zomaar dat het product pas binnenkomt na de levertermijn, waardoor de koper zijn geld terug kan vragen maar de webshop alsnog moet betalen aan de leverancier.  

Andere producteisen

Als laatste moeten producten in de Europese Unie aan bepaalde eisen voldoen. Is dit niet het geval, dan mogen ze hier niet verkocht worden. Landen buiten de Europese Unie hebben echter vaak andere of zelfs helemaal geen producteisen. Als zou blijken dat jouw webshop zulke producten levert, dan krijg je grote problemen. Kortom, dropshipping kan zeker een grote hulp zijn voor webshops, maar de vraag of de risico’s het waard zijn, is iets wat je toch zelf zal moeten bepalen.