Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Waar kan je een kadastrale kaart voor gebruiken?

De kadastrale kaart kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo kun je hierop zien hoe groot de ruimte is van de grond of de woning die je gaat kopen. Voor ondernemers is het zelfs mogelijk om dit over een heel gebied te bekijken. Daarnaast kun je vaak ook luchtfotos van de woning en omgeving bekijken. Ook zie je alle rechtsgeldige informatie voor bijvoorbeeld een grensreconstructie.

Een huis kopen op basis van de kadastrale kaart

Het is verstandig om voordat je een huis gaat kopen de kadastralekaart.nl te raadplegen. Dit kan je alvast inzichten bieden en op basis van deze informatie kun je besluiten om een bezichtiging te plannen. Daarnaast zijn er ook woningen die enkel online worden verkocht waarbij de foto’s en deze informatie de reden zijn voor mensen om de woning te kopen. Daarnaast is het dan ook mogelijk om historisch onderzoek te laten doen naar bijvoorbeeld waar de erfgrens zit. Zo weet je ook precies welke grond je komt en waar je mag bouwen of niet mag bouwen. Ook voorkom je zo ruzie met de buren over de erfgrens waar meestal een schutting op staat. Tevens sta je zo ook sterk in je schoenen als je overlast ervaart van de buren. Zo kun je van een woning je droomhuis maken en hier tientallen jaren later nog van genieten.

De koopakte inschrijven bij het kadaster

Een koopakte beschermt verkopers en kopers. Zo wordt er precies alles in beschreven over hoe de woning wordt opgeleverd en welke gebreken er eventueel zijn. Tevens kunnen hier ook onderlinge afspraken met de buren in opgenomen worden. Daarnaast kun je jezelf ook indekken tegen het verhuren van de woning. Dit is een voorwaarde die veel verkopers stellen. Voor beide partijen is alles netjes vastgelegd en dus ook duidelijk wanneer er in de toekomst problemen zijn. De meeste partijen maken afspraken voor een x aantal maanden of korting op de vraagprijs i.v.m. gebreken. Wanneer een partij failliet is worden ook alle schuld beslagen hierin vastgelegd. Hierbij zorgen ze ervoor dat de nieuwe koper hier niet mee te maken krijgt. Alle beslagen die in de toekomst worden gelegd zullen dan ook niet rechtsgeldig zijn. Dit omdat de verkoper nu op een andere plek woont en ze bij hem of haar moeten zijn.

Hoe kun je dit laten doen?

Een koopakte biedt bescherming aan de mensen die binnen 6 maanden hun woning willen verkopen of kopen. Het is dus belangrijk om alle punten vooraf goed op de kaart te zetten. Nadat de koop getekend is wordt je 6 maanden beschermd. Eventueel kan deze termijn verlengd worden mits beide partijen het hiermee eens zijn. Echter geldt er wel altijd een beperkte tijd want je kunt niet altijd garantie blijven bieden op een woning. Het kadaster is een openbaar register waarin de gegevens van personen worden verwerkt. Deze zijn op verzoek in te zien, maar ook te wijzigen. Een eventuele koopakte vind je vaak als bijlage in dit register.