Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Voor het eerst naar het MBO – tips

Ga je beginnen aan een MBO opleiding? Spannend! Naast dat dit vaak erg leuk is, komt er ook een hoop bij kijken. Opeens is alles anders en dingen verlopen op een andere manier dan je van de middelbare school gewend bent. Toch hoeft dit geen reden te zijn om te stressen. Als je je goed voorbereid, begin je op een goede manier aan je eerste dagen op het MBO. Hoe doe je dat? Hieronder vind je wat handige tips.

Kies een school

De kwaliteit MBO zal op iedere school anders zijn (meer informatie over kwaliteit MBO vind je op deze website). Ga dus na welke school bij jou in de buurt (of juist wat verder weg) jou het meeste aanspreekt. 

Regel een ov-chipkaart

Ga je studeren, dan is het vaak van belang dat je een ov-chipkaart hebt. Je zult waarschijnlijk een eindje moeten reizen naar de betreffende school. Zorg er dan ook voor dat je op tijd je kaart aanvraagt. Vergeet deze ook niet te activeren voordat je eerste dag op het MBO begint. Bij een NS-automaat op het station kun je je ov-chipkaart activeren.

Welke boeken heb je nodig?

Je zult veel verschillende boeken nodig hebben op het MBO. Schaf deze ruim van tevoren aan, zodat je niet hoeft te stressen als het moment daar is. Je kunt boeken ook prima tweedehands aanschaffen. Voor sommige opleidingen heb je niet zoveel boeken nodig, bijvoorbeeld als je een technische of een grafische opleiding doet.

Schaf een laptop aan

Vaak heb je een laptop nodig op het MBO. Heb je deze nog niet? Neem dan eens een kijkje op het internet, om zo de beste deal te vinden. Je kunt je laptop niet alleen op school gebruiken; ook thuis zal deze goed van pas komen, bijvoorbeeld voor het maken van huiswerk.