Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Tips voor beginnende beleggers

Het beginnen met beleggen is voor veel mensen een nieuwe stap in het omgaan met geld. De huidige rentstanden en inflatiecijfers schud steeds meer consumenten wakker om op een andere manier hun geld aan het werk te zetten. Het investeren in crypto of de Nederlandse beurs zijn de afgelopen tijd populaire manieren onder consumenten om hun spaarvermogen uit te laten groeien. Hieronder zetten we de beste tips voor beginnende beleggers op een rijtje.

Maak een plan

Het is slim om voordat je begint met beleggen een plan of beleggingsdoel te bepalen. Op die manier kan je altijd ergens op terugvallen en verkleind dit de kans dat je domme keuzes maakt waar je achteraf spijt van krijgt. Denk bijvoorbeeld na over je belegginsdoel, wat wil ik bereiken?

Een ander onderdeel van een plan is de motivatie om te gaan beleggen. Waarom wil je gaan beleggen? Denk hier goed over na, een veelvoorkomende motivatie onder beleggers is ‘’pensioen’’. Iedereen weet ondertussen dat de pensioenregeling voor jongeren steeds minder aantrekkelijk wordt. Een prima motivatie om vanuit dat oogpunt te gaan beleggen. 

Een ander belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: met hoeveel geld wil ik de beurs op? Bepaal hoeveel je maandelijks kan beleggen, strookt dit met jouw belegginsdoel? Denk hierbij ook na over je horizon, dit wil zeggen, de periode waarover je wilt gaan beleggen. Hoe langer je horizon is, hoe meer rendement je kan gaan maken. 

Risicospreiding

Als beginnende belegger is het verstandig om een laag risicoprofiel te nemen. Dit wordt ook wel een ‘’ defensieve belegginstrategie’’ genoemd. Beleg in verschillende markten, verschillende valuta en verschillende bedrijven/branches. Op deze manier spreid je je risico en ben je niet afhankelijk van één soort investering. 

Beheerd of zelf beleggen?

Als je toe bent aan de stap om je geld aan het werk te gaan zetten heb je nog de keus om dit zelf te doen of te laten doen. Vaak kiezen beginnende beleggers om dit zelf te doen omdat iedereen denkt dat ze de markt kunnen verslaan, dit blijkt lang niet altijd de goede strategie. Je geld laten beleggen kan bij Yieldt.com tegen gunstige omstandigheden. Hier kan je meer lezen over rendement en kosten van Yieldt