Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Wat betekent S/PDIF?
S/PDIF is de afkorting voor Sony/Philips Digital Interconnect Format. Binnen deze format staan specificaties beschreven voor de overbrenging van digitale stereo PCM-signalen tussen verschillende apparaten en delen van een stereo-installatie.

Waarvoor wordt S/PDIF gebruikt?
Dit systeem wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de verbinding van cd-spelers en dvd-spelers waarop je cd’s kunt afspelen. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor geluidskaarten in de computer. Waar eerder in audiosystemen voor auto’s altijd veel verschillende kabels nodig waren, kunnen deze nu vervangen worden door een enkele glasvezelkabel. Groot voordeel is dat je dus niet meer zoveel kabels in je auto hebt zitten, die alleen maar extra ruimte innemen. Een voordeel voor alle systemen is dat je bij het gebruik van deze format een perfect geluid kunt verkrijgen. Het systeem werkt digitaal en door het gebruik van glasvezel kan het signaal niet verstoord worden door (elektrische) invloeden van buitenaf.

Overdracht geluidssignalen
Deze format wordt daarnaast ook nog gebruikt voor de overdracht van geluidssignalen tussen een home cinema set en een dvd-speler. Wanneer de dvd-speler voorzien is van Dolby Digital of DTS, kunnen de geluidssignalen via de S/PDIF kabel naar de home cinema set getransporteerd worden, zodat je een perfect geluid bij je film krijgt, dat door de luidsprekers van de home cinema set naar buiten knalt.

Welke kabels kun je gebruiken?
Er bestaat niet één specifieke S/PDIF kabel. Je kunt een digitale coax kabel gebruiken in combinatie met een RCA-connector. Je kunt er ook voor kiezen om een optische kabel oftewel Toslink te gebruiken, maar dat heb je er een converter bij nodig. De keuze voor een optische kabel is wel verstandig, want deze wordt niet gestoord door elektrische signalen.  Toslink heeft een heel ander type connector aan het uiteinde van de kabels zitten dan bij een RCA of tulpkabel het geval is en de converter is nodig om het passend te maken. Daarbij heb je ook nog extra externe voeding nodig om de converter te kunnen gebruiken.

Draadloos
Dit systeem wordt niet of nauwelijks gebruikt voor het transport van geluid over lange afstanden, omdat het daarvoor minder geschikt is. Daarom is het juist voor de aansluiting van het audiosysteem in de auto wel heel handig: daar heb je maar een korte afstand om te overbruggen en het scheelt een grote warboel aan kabels als je ervoor kiest om slechts één  kabel te gebruiken. De afstand binnen de verschillende delen van een stereo-installatie of van een cd-speler naar een luidspreker is vaak ook beperkt. Wil je echter toch het geluid over een langere afstand transporteren, dan bestaat ook de mogelijkheid om dit draadloos te doen. Je gebruikt hiervoor een remote tv-zender die normaliter gebruikt wordt als je in huis een signaal van de ene televisie naar de andere wilt sturen. Je creëert zo, zonder lange kabels, een beter geluid op bijvoorbeeld de home cinema set die boven staat en verbonden wordt met de dvd-speler die zich beneden bevindt. Nadeel is dat draadloze systemen vaak wel gevoeliger zijn voor ruis en storingen.