Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Short lease

Leasen kan een mooie uitkomst bieden als je een mooie en nieuwe auto wilt rijden. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als je een auto gaat leasen? Er zijn namelijk veel verschillende vormen van leasen. Dit weegt mee in je keuzes. Het is ook mogelijk dat het voor jou goedkoper is een auto te kopen. Je moet echter wel een flink bedrag neerleggen als je een auto wilt kopen. Er is ook nog een mogelijk om een bedrag te lenen. Bij een lening zul je echter veel rente moeten betalen, dit wordt dan ook bijna niet meer gedaan. In dit artikel worden een aantal tips gegeven waar jij op moeten letten bij het leasen van een auto.

1. Zakelijk of Private lease?

Er bestaat een mogelijk om zowel zakelijk als privé te leasen. Wanneer je de mogelijkheid hebt om zakelijk te leasen is dit de meest voor hand liggende keuze. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Als jij net op de grens van een bepaalde loonbelasting schaal zit kan het negatief uitpakken als je zakelijk leasen. Als jij zakelijk leaset en de auto niet privé rijdt maakt dit niet uit, wanneer je wel privé rijdt moet je opletten. De belasting ziet een zakelijke lease auto die tegelijkertijd privé wordt gebruikt als inkomen. Vervolgens wordt er een bepaald percentage bijtelling bovenop jouw loon berekent. Over dit bedrag betaal je inkomstenbelasting. Het kan dus zijn dat je in een hogere schaal terecht komt door de bijtelling, hierdoor zul je meer belasting betalen. Als je geen waarde hecht aan een dure auto kun je voordeliger uit zijn met een private lease contract.

2. short lease, operational lease of financial lease

Er bestaat grofweg drie verschillende vormen van leasen, namelijk short lease, operational lease en financial lease. Financial lease verschilt het meeste ten opzichte van short lease en operational lease. Bij financial lease is de consument economische eigenaar van de auto, gedurende het leasecontract is de leasemaatschappij juridisch eigenaar. Op het moment dat het contract verloopt is de consument zowel economische als juridische eigenaar. Bij financial lease koop je in principe een auto af, dit lijkt enigszins op een lening. In tegenstelling tot operational en short lease moet je zelf de verzekering, belasting onderhoudskosten en APK betalen. Veel mensen zien dit als nadeel van financial lease. Short lease is een vorm van leasen waarbij je een of meerdere maanden een auto leaset. Shortlease kan handig zijn voor een bedrijfswagen, bijvoorbeeld in een proefperiode. Als je zo goedkoop mogelijk gebruik wilt maken van shortlease, kun je ervoor kiezen een occasion te leasen. Operational lease werkt in principe hetzelfde als short lease, het enige verschil is de duur van het contract. Bij operational lease zit je minimaal vast aan een contract van twee jaar. Meestal kiezen mensen ervoor 4 of 5 jaar te leasen, dit is prijstechnisch een stuk voordeliger. Op internet kun je zoeken naar het goedkoopste operational en shortlease contract. Succes bij het vinden van jouw droomauto!