Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Ik heb verkeerd geparkeerd. Hoe hoog is de boete?

Wanneer je verkeerd parkeert kan dit je een boete opleveren. Of je verkeerd parkeert hangt van verschillende factoren af, je staat namelijk niet altijd verkeerd geparkeerd wanneer je zou denken van wel. Maar wanneer je verkeerd geparkeerd hebt en je een boete ontvangt, ben je natuurlijk benieuwd hoe duur die Boete fout parkeren zou zijn. Ook is het goed om te weten van je rechten zijn voor het aanvechten van een boete want de gemeente heeft het niet altijd aan het rechte eind. Hieronder zullen we daarom opsommen hoe hoog een boete kan zijn voor een eventuele boete.

Fout parkeren volgens de wet 

Voordat we weten hoe duur een boete kan zijn is het eerst belangrijk vast te stellen wanneer je volgens de wet verkeerd geparkeerd staat. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen geen parkeergeld betalen en echt ‘verkeerd’ geparkeerd staan. Geen parkeergeld betalen geldt daarom ook niet als verkeerd parkeren. Foutparkeren kent veel verschillende gronden in de wet. Een aantal voorbeelden hiervan zijn parkeren op een kruising, parkeren in een park, parkeren op een plek bestemd voor laden en lossen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, in het reglement verkeersvoorschriften en verkeerstekens 1990 staan alle instanties van verkeerd parkeren gedetailleerd beschreven. Ben je dus niet zeker of jouw boete wel gegrond is, kijk dan hier ook even voor de zekerheid. 

Hoeveel betaal je voor een verkeersboete?

Wanneer je verkeerd parkeert ontvang je dus een verkeersboete. Deze zijn zoals aangegeven dus anders dan een parkeerboete, waarbij je te weinig of niet hebt betaald op een betaalde parkeerplek. De verkeersboete ontvangt u via een brief van het Centraal justitieel incassobureau. Tegenwoordig kunt u deze boetes ook online betalen met uw digid. De hoogte van de boetes varieert van 95 euro tot 380 euro. Voor parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats betaal je bijvoorbeeld de volledige 380 euro. Voor andere manieren van fout parkeren betaalt u weer een ander bedrag. De volledige bedragen kun je vinden bij het CJIB. Let er ook op dat je een boete ook aan kunt vechten, wanneer je bijvoorbeeld denkt dat er een fout is gemaakt.