Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Het beheren van debiteuren, waar moet je dan aan denken?

Indien een klant nog niet betaald heeft voor een product dat al wel geleverd is, dan is hij of zij een debiteur. Hiervoor is er vaak bij bedrijven een aparte post opgenomen in de begroting. Verder is het taak dat deze post niet te groot wordt en dat mensen daadwerkelijk betalen voor wat ze hebben gekregen. Als dit namelijk niet gebeurd dan kan het bedrijf zomaar failliet gaan door een ongezonde financiële situatie. Dit proces wordt beheerd en valt onder de term debiteurenbeheer. Indien jij een eigen onderneming hebt dan is het belangrijk dat jij op communicatief vlak aan de debiteuren laat weten dat zij nog moeten betalen.

Waarom er debiteuren zijn

Er zijn verschillende redenen waarom er debiteuren zijn en waarom debiteurenbeheer noodzakelijk is. Hierbij is het ten eerste belangrijk om te vermelden dat particulieren soms de mogelijkheid hebben om pas later te betalen. Deze keuze wordt vaak genoeg gegeven aan particulieren en het is niet zo dat zij hiermee frauderen. Daarentegen is het wel belangrijk dat het bedrag binnen een bepaalde datum betaald wordt. Als dat niet gebeurd zullen vaak herinneringen volgen waarbij particulieren er terecht op worden gewezen dat zij een resterend geldbedrag moeten betalen. Soms hebben zij nog niet betaald vanwege financiële redenen, soms niet vanwege principiële redenen. Particulieren kunnen bijvoorbeeld klachten hebben over het geleverde product. Daarnaast speelt vergeetachtigheid natuurlijk altijd een rol.

Het overgeven van taken

Misschien dat jij graag bepaalde taken wilt overgeven zoals het debiteurenbeheer. Misschien is het zo dat jij te weinig ervaring hebt op dit gebied. Dan is het inschakelen van een externe partij vaak wel handig om te doen aangezien de mensen die voor zo’n externe partij werken opgeleid zijn om het werk te doen. Zij zijn vaak in staat om op een veel snellere en efficiëntere manier te werken dan jij. Verder zijn er niet buitenproportionele kosten die komen kijken bij het maken van deze beslissing aangezien je geen personeel inhuurt. Het is een instantie die bepaalde taken overneemt.  

Perspectief en realiteit

Als jij debiteuren uitbesteden wil dan heeft dit bepaalde voordelen en nadelen. Het eerste nadeel is natuurlijk dat jij de autonomie hierover voor een gedeelte uit handen geeft. Dit kan soms als een bevrijding voelen en soms als iets vervelend. Daarnaast geef je de communicatie met debiteuren tevens uit handen. Daarentegen bespaar jij ontzettend veel tijd door ervoor te kiezen om debiteuren uit te besteden aangezien het hierdoor mogelijk is om mensen met ervaring en expertise naar debiteurenbeheer te laten kijken.