Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Een sociale onderneming starten

Wil je graag gaan ondernemen op sociaal gebied? Net als bij alle andere vormen van ondernemingen, is het bij een sociale onderneming van belang dat je op een aantal zaken let wanneer je hiermee van start gaat. Welke aandachtspunten zijn er dan allemaal? Hieronder vind je er een aantal, zodat je goed van start kunt gaan.

Een ondernemingsplan

Voordat je een bedrijf opzet is het van belang dat je een ondernemingsplan schrijft. Hierin beschrijf je al je doelen en je overtuigingen voor wat betreft je onderneming. Hoe zit het met je verdienmodel, de marketing van je onderneming en de financiën? Ook dat zet je in je plan. Het kan even flink wat tijd kosten om met een plan te komen, maar dan heb je ook wat.

De administratie

Qua administratie zijn er veel dingen die je moet regelen. Zorg er in ieder geval voor dat je je administratie goed bijhoudt. Je kunt ervoor kiezen om je boekhouding uit te besteden, zodat je je zelf op andere zaken kunt richten. Open in ieder geval een zakelijke rekening zodat je privé en zakelijk altijd gescheiden kunt houden.

Verzekeringen

Uiteraard zijn er ook verschillende verzekeringen waar je je in zult moeten verdiepen. Ondernemen brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Er zijn veel verschillende dingen waar je je eens goed in zult moeten verdiepen als je een sociale onderneming wilt starten, zoals wka (meer informatie hierover vind je op de website van Hofmeier), aansprakelijkheidsverzekeringen en meer.

Handige organisaties

Ga je aan de slag met een sociale onderneming, dan hoef je gelukkig niet alles alleen te doen. Er zijn verschillende organisaties die je verder kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan Social Enterprise NL, de Code Sociale Ondernemingen en de Prestatieladder Sociale onderneming. Ook is het natuurlijk altijd goed om relevante workshops en lezingen bij te wonen.