Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Dingen om op te letten bij het zoeken van een baan

Werken

Een baan zoeken is lastig. Er komen een hoop dingen bij kijken die het lastig maken. Persoonlijk heb ik het er altijd moeilijk mee. Het brengt een hoop stress met zich mee, want werken is nou eenmaal zo’n beetje het belangrijkste in het leven. De rekeningen zullen betaald moeten worden, en dit gebeurt niet zomaar. Dus een goede baan die je ook leuk vind en een beetje goed betaald is belangrijk. Er ligt dus een hoge druk op, die ik zelf ook altijd ervaar. Maar door de jaren heen heb ik wel een paar dingen opgepikt, die het zoeken van een baan een stuk makkelijker maken. En deze zou ik graag willen delen, zodat andere mensen het ook iets makkelijker kunnen hebben.

Blijf duidelijk en goed georganiseerd

Veel werkgevers zoeken naar iemand die duidelijk is in wat ze willen, en goed georganiseerd zijn. Dit betekent dat je rustig moet blijven tijdens het zoeken van een baan, en je niet gek moet laten maken. Schrijf een goede duidelijk sollicitatiebrief, en werk je CV netjes bij. Dit zijn de eerste dingen die een werkgever van je ziet, dus dit moet perfect zijn voor de beste eerste indruk. Bij een sollicitatiegesprek moet je duidelijk aangeven wat je verwacht, en niet bang zijn om je meningen uit te spreken. Natuurlijk moet je niet het werk af gaan zeiken, of erg negatief zijn. Maar het is ook niet nodig dat je het overal mee eens ben. Zorg ervoor dat je overkomt alsof je alles goed op orde hebt, en dat de werkgever er beter van zou worden als hij jou aanneemt. Ben duidelijk in de verwachtingen die je hebt van de baan, en wat dit werk voor jou betekent. 

Wees niet bang om hulp te vragen

Iedereen heeft wel eens hulp nodig. Vraag bijvoorbeeld iemand om je sollicitatiebrief na te lezen, of om je CV even na te kijken. Zo weet je zeker dat je niks vergeten bent, en er geen grammaticale fouten of spellingsfouten in zitten. Dit is heel belangrijk, wat het is iets waar veel naar gekeken wordt. Ook een uitzendbureau kan heel erg helpen. Deze kan je overal vinden, en kan je altijd bij binnen lopen. Ik woon bijvoorbeeld in Den Haag, dus ga ik naar een uitzendbureau Den Haag. En dit kan in elke stad, of zelfs online. Een uitzendbureau zal binnen no time een baan voor je vinden. Maar als je heel specifiek naar iets op zoek bent, blijft het misschien toch beter om zelf te zoeken. Maar dit is helemaal je eigen keuze. Uiteindelijk zul je namelijk toch zelf moeten doen!