Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Gewapend beton

Staal in de bouw gebruiken

Beton is ideaal om mee te werken, ook als je weinig ervaring hebt met bouwen. Van vloeren tot muren, met een beetje oefening kan bijna iedereen wel met beton overweg.

Het eerste betonvloertje wat ik zelf heb gestort, is alweer geruime tijd geleden, ik was toen 14 jaar. Ik wist toen helemaal niets, maar mijn vader wist er alles van en zou het mij wel leren.

De eerste keer kan overweldigend zijn. Hoe bereid je de grond voor. Hoe maak je bekisting? En maak je je eigen beton of koop je kant-en-klare betonmortel, waarbij je alleen nog water hoeft toe te voegen?
Maar ik leerde dat de belangrijkste vraag is, hoe zorg je dat het beton stevig is en niet meer kan barsten of scheuren.

Gelukkig is de laatste vraag makkelijk te beantwoorden.
Om barsten en scheuren te voorkomen, gebruik je wapeningsstaal!

Betonstaal

Wapeningsstaal wordt mee verwerkt in het beton. De reden om dit te doen is omdat beton erg goed tegen drukkrachten kan, zoals bijvoorbeeld muren. Maar trekkrachten, horizontale krachten, die bijvoorbeeld optreden door bewegingen van de ondergrond, kunnen zorgen voor scheuren en afgebrokkeld beton.

De wapening die je in het beton verwerkt vangt deze trekkrachten op en houdt het beton bij elkaar.
Daar komt dus ook de term “gewapend beton” vandaan.

Betonwapening bestaat meestal uit stalen netten, kabels of staven. Er zijn wat andere materialen die gebruikt worden, maar in ruim 95% van de gevallen is het staal.

Belangrijk is dat de wapening niet verder roest als het in het beton is gegoten. Anders krijg je betonrot en bijvoorbeeld balkons die plotseling afbreken.

Er zijn verschillende soorten staal die je kunt gebruiken, bijvoorbeeld roestvrij staal of gegalvaniseerd staal.
Vanwege de kosten en betrouwbaarheid wordt in het overgrote deel van de bouw, staal gebruikt als wapening.

In speciale gevallen wordt ook wel eens glasvezel of koolstofvezel gebruikt, omdat dit niet kan roesten en ook niet-geleidend is. Deze vezels zijn wel makkelijk te verwerken, maar ze komen ook tegen een veel hogere prijs. In sommige Aziatische landen wordt zelfs bamboe of andere houtsoorten gebruikt, maar dat wordt steeds minder. Aan de ene kant omdat verkoop van dit hout meer geld oplevert, aan de andere kant omdat toch is gebleken dat hout als wapening niet ideaal is.

Wapeningsstaal

Roest is goed

De voorbereiding was afgerond. De grond was klaargemaakt, alle grote en losse objecten waren verwijderd. De bekisting lag klaar en we waren klaar om de vloer te gaan storten.
Tenminste, dat dacht ik. Mijn vader gaf me een staalborstel, wees naar de matten die al een paar dagen buiten hadden gelegen en zei dat ze weer moesten glimmen voor we ze konden gebruiken. Toen ik na een paar uur, rood van de roest, trots kwam vertellen dat ik 1 mat af had, begreep ik door zijn lachen dat ik in de maling was genomen.

Als je wel eens op een bouwplaats de betonmatten hebt gezien, is je vast wel opgevallen dat deze meestal aardig geroest zijn.
Deze roestlaag wordt een passiveringslaag genoemd en is simpelweg een passieve deklaag. Het dunne laagje roest wat is gevormd sluit het staal af en voorkomt verder roesten.
In beton wordt vrije kalk met een hoge zuurgraad gevormd. De roestlaag reageert met deze kalk en zorgt voor een betere hechting en sterker beton. Hierdoor kan zuurstof niet meer bij het staal komen en voorkomt dit verder roesten.

Dus hou in gedachten, roest is goed! In ieder geval bij betonwapening.

Wapening komt niet alleen in verschillende soorten materiaal, maar ook in allerlei vormen.
De simpelste vorm is in stalen staven. Dit is voordelig en makkelijk te transporteren en op te slaan. Ook kun je de staven simpel korter maken voor kleinere objecten.
Het grote nadeel van deze staven is dat deze gevlochten moeten worden voor je ze kan gebruiken. Het is niet mogelijk de staven los te leggen in het beton, daarmee kunnen ze de trekkrachten niet weerstaan.
Betonvlechten is erg zwaar en vuil om te doen. Daarom gebeurt het steeds minder, het overgrote deel van de wapening wordt kant-en-klaar aangeleverd.

Staal in de bouw gebruiken

Tegenwoordig kun je wapening kopen in heel veel verschillende vormen en maten. Je kunt kiezen voor matten, netten, korven en nog veel meer. Veel leveranciers kunnen alles op maat leveren, gevlochten en al. Hierdoor kun je deze direct gebruiken en hoef je niet meer zelf alles te knippen, vlechten en vormen.

Dus vraag eerst maar eens aan je leverancier wat hij voor je kan doen.