Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Wat kun je worden met de opleiding jeugdzorg

In de jeugdzorg is er een grote vraag naar personeel en gelukkig kiezen ook steeds meer mensen voor deze opleiding. Het is namelijk niet alleen maar het begeleiden van de ouders en het kind, maar je kunt vaak ook activiteiten met het gezin doen. Daarnaast zou je ook leiding kunnen geven aan een team van specialisten. Ook zijn er steeds meer prikkels en verslavingen in de samenleving waar de jeugd gevoelig voor is. Je kunt jezelf dus ook meer specialiseren op 1 gebied waardoor je echt gaat doen wat je leuk vindt.

Wat leer je tijdens de opleiding Jeugdzorg?

Tijdens de Opleiding jeugdzorg kun je heel veel leren over de relatie tussen ouder en kind. Ook leer je natuurlijk veel over de verschillende fases in het leven van een kind. Iemand in de jeugdzorg kan namelijk al bij de eerste levensjaren van een kind nodig zijn. Echter kan het ook zo zijn dat je tot hun 18e levensjaar in beeld blijft. De algemene HBO variant van deze opleiding duurt minimaal 36 maanden, maar in de meeste gevallen ben je binnen 48 maanden volledig klaargestoomd voor dit beroep. Daarna kun je jezelf nog specialiseren met diverse masteropleidingen die variëren tussen de 2 en 12 maanden. Ook kan het zijn dat je met kwetsbare jongeren aan de slag gaat. Zij kunnen een specifiek trauma hebben of bijvoorbeeld een beperking zoals ADHD of Autisme waarbij specialistische zorg vereist is. Bij iedereen werkt een andere aanpak vandaar de lange duur van de opleiding. Dit is het zeker waard!

Welke vakgebieden zou je kunnen kiezen?

Je zou jezelf kunnen inschrijven op Bestuursacademie.nl voor een master naast de HBO opleiding die je gaat doen of al afgerond hebt. Een mooi voorbeeld is beleidsadviseur jeugdzorg waarbij je politiek verantwoordelijk bent voor de jongeren bij jou in de gemeente of provincie. Hierbij kun je dus denken aan het bieden van maatwerk begeleiding, maar ook het organiseren van evenementen. Tevens kan je het aanspreekpunt zijn voor diverse gezinnen en samen met hen ga je de hulp afstemmen. Iedereen heeft andere behoeftes en het is dan aan jou om hier een passende oplossing voor te vinden. Ook zijn er steeds meer jongeren met financiële problemen. Je zou dus ook een korte masteropleiding kunnen doen als budgetcoach voor de jeugdzorg. Hierbij leer je jongeren hoe ze het beste met geld kunnen omgaan en op welke manieren ze kunnen sparen en uitgeven.

Gemeentelijke jeugdzorg hulp bieden

Sinds kort is er een jeugdwet van kracht waardoor gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor het gedeelte jeugdzorg wat zij kunnen en willen bieden. Als beleidsmedewerker kun je hierbij de gemeente gaan adviseren over de vraag hiernaar en wat de stand van zaken is op dit moment. Vaak zal je tot de conclusie komen dat er een tekort is aan medewerkers, maar hoe zou je er voor kunnen zorgen dat dit opgelost wordt. Hiervoor heb je een master voor die je in slechts 1 dag al kunt behalen. Het is als het ware een stukje extra aanvulling op wat er in de basisopleiding al besproken wordt.