Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Wat is een bewerkingscentrum?

Wanneer je op zoek bent naar een machine die gespecialiseerd is in het snel en makkelijk bewerken van producten, is het handig om eens te kijken waar een cnc bewerkingscentrum te koop staat. Een cnc bewerkingscentrum is namelijk zo’n machine die middelgrote producten ontzettend snel kan bewerken. Een cnc bewerkingscentrum heeft ook nog eens een spanentransporteur. Deze transporteur zorgt ervoor dat er spanen opzij worden geschoven tijdens het proces waarbij de producten worden bewerkt. Het is dus ideaal om een bewerkingscentrum te kopen wanneer je dus snel en handig meerdere producten wilt kunnen bewerken. Bewerkingscentra komen in verschillende soorten en maten waardoor er altijd wel één bewerkingscentrum is die goed bij jouw bedrijf past.

Vooral handig voor massaproductie

CNC staat voor de woorden Computer Numerical Control. Dit wil zeggen dat de bewerkingscentra met behulp van een computer worden bestuurd. Deze machines kunnen daardoor vervolgens van verschillende materialen opeens kant-en-klare eindproducten maken. Een bewerkingscentrum bestaat uit één of verschillende soorten van deze CNC apparaten. Deze apparaten worden automatisch aangestuurd waardoor er geen medewerker aangenomen hoeft te worden om deze klusjes te doen die het apparaat zelf automatisch uitvoert. Een CNC bewerkingscentrum kan bijvoorbeeld tussen freesjes wisselen maar ook met ander gereedschap. Hierdoor is het CNC bewerkingscentrum super multifunctioneel en daardoor kan dit CNC bewerkingscentrum dus meerdere functies in één keer doen die de mens apart zou moeten doen.

Bedrijven die zich focussen op massaproductie

Een CNC bewerkingscentrum is vooral geschikt voor bedrijven die zich richten op massaproductie. Dit houdt in dat van één product in veel hoeveelheden wordt geproduceerd waardoor je als bedrijf eigenlijk verplicht bent om met machines en apparaten te werken omdat deze machines en apparaten sneller werken dan dat mensen zouden kunnen. Vooral het produceren van de grote hoeveelheden van producten kan bij een machine of apparaat automatisch ingesteld worden. Hierdoor kun je van tevoren aangeven hoe snel en hoe veel producten je per minuut, uur of dag wilt produceren. Het CNC bewerkingscentrum wordt bestuurd door de computer. Dit maakt het dus ontzettend aantrekkelijk voor bedrijven die zich richten op het produceren van zoveel mogelijk producten in zo min mogelijk tijd.

Het kopen van een CNC bewerkingscentrum   

Er zijn verschillende soorten en maten bewerkingscentra op de markt. Zo is het ene CNC bewerkingscentrum groter en robuuster dan een andere CNC bewerkingscentrum die juist klein en compact is en zich focust op één taak. Bij het bewerken van producten komen verschillende handelingen voorbij. Zo moet er worden geboord, getapt en gefreesd. Het ene CNC bewerkingscentrum is bijvoorbeeld beter en sneller in het boren dan de ander. Hierdoor moet je bij het kopen van een CNC bewerkingscentrum goed letten op de kwaliteit en de verschillende assen. Zo bestaan er namelijk 3-assig bewerkingscentra maar ook 5-assig bewerkingscentra. Bij een 3-assig bewerkingscentrum kan je drie lineaire bewegingen maken. Deze bewegingen worden ook wel de X, de Y en de Z genoemd. Bij een bewerkingscentrum met meer assen zul je dus meerdere en extra assen krijgen. Met als gevolg dat je CNC bewerkingscentrum meer freesbewerking kan maken wanneer het CNC bewerkingscentrum meer assen heeft. Bij het kopen van een CNC bewerkingscentrum komt er dus veel meer bij kijken. Er is dus zeker basiskennis nodig in dit vakgebied om een CNC bewerkingscentrum aan te schaffen.