Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Wat houdt een omgevingsrecht in?

Het omgevingsrecht heeft alles te maken met wat er gebeurd in de leefomgeving. Zo mogen mensen bijvoorbeeld alleen vuil buiten zetten tijdens afgesproken tijden die binnen een gemeente gelden. Daarnaast moeten zij het grove vuil afvoeren naar een milieustraat en mogen zij dit niet jarenlang in hun eigen huis bewaren. Ook alles wat met de grond te maken heeft waar het huis op staat valt onder omgevingsrecht. In sommige gevallen kan het aanvragen van een vergunning noodzakelijk zijn.

Waarom een advocaat inschakelen voor omgevingsrecht

De meeste mensen schakelen een advocaat omgevingsrecht in wanneer zij vermoeden dat ze in hun recht staan op dit gebied. Dit kan zijn door wat er in de koopovereenkomst van een woning is meegenomen omtrent het geldende bestemmingsplan en de mogelijkheden hiervan. Daarnaast kan het ook zijn dat er afspraken zijn over het milieu specifiek op jouw erf. Dit is vooral voor de boeren onder ons een grote zaak waarmee ze vaak in de clinch liggen met de gemeente. 

Natuurlijk zijn er ook genoeg particulieren klanten die hier wel eens mee te maken krijgen. Zo kan dit het geval zijn wanneer ze afval op straat zetten buiten de tijden van de gemeente. Dit mag namelijk alleen in overleg met de gemeente, want dan krijg je hiervoor netjes een vrijstelling. Ook het bouwen van gebouwen, overkappingen en luifels wordt vaak onterecht en zonder reden afgewezen door de gemeente. Een advocaat kan hierbij ervoor zorgen dat het gemotiveerd wordt of dat jij anders toch dit mag gaan bouwen.

De voordelen van een advocatenkantoor

Een advocatenkantoor zoals Hekkelman kan jou ondersteunen bij de juridische procedures waar jij geen kennis van hebt. Je krijgt dan een professioneel en partijdig advies. De advocaat staat altijd aan jou kant en zal zoeken naar een maas in de wet zodat hij jouw belangen kan behartigen. Op een creatieve manier weten zij vaak het doel van hun cliënten te behalen of dit gebaseerd is op feiten of niet. Vaak wordt het voor de mensen die dit niet kunnen betalen gesubsidieerd. Daarnaast hebben advocaten aansluiten tot branche organisaties waarmee zij dus ook veel kennis delen en opdoen. Zij kunnen geen garantie geven dat ze de oplossing kunnen bieden, maar hen zetten wel de tanden erin om dit te bereiken.

Waarom mensen juridisch advies inwinnen

De meeste mensen hebben ieder zo hun eigen belangen. Het inwinnen van juridisch advies is vaak gratis voor het eerste uur bij de meeste kantoren. Pas op het moment dat jij en de advocaat het door willen zetten beginnen de kosten te tellen. Een advocaat geeft in de meeste gevallen ook een realistisch advies op basis van hoe groot hun de kans achten dat de zaak gaat winnen. Echter zijn er ook voldoende mensen die genoegen nemen met een kleine kans van slagen. Afhankelijk van het vakgebied zijn er bij de ene zaak meer meisjes in de wet te vinden als in de andere. Het is dus een keuze waarin jij jouw eigen belangen moet afwegen tegenover de kosten van een advocaat.