Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Wanneer is het dragen van veiligheidsschoenen verplicht?

veiligheidsschoenen verplicht

Het dragen van veiligheidsschoenen zorg voor het voorkomen van nare ongelukken die onherstelbare schade kunnen veroorzaken aan je voeten, je benen en je tenen. Het is echter niet altijd verplicht om veiligheidsschoenen te dragen. Wil je weten wanneer het dragen van veiligheidsschoenen verplicht is? Lees de onderstaande tekst goed door als je hier meer over wilt weten.

Veiligheidsschoenen dragen: een verplichting?

Of je veiligheidsschoenen moet dragen tijdens het werk, hangt af van wat voor soort beroep je uitoefent. Ben je werkzaam in de bouwsector, de horeca, de zorg, het magazijn en dergelijke dan kan de werkgever de werknemers wel verplichten tot het dragen van werkschoenen om de veiligheid van het personeel te waarborgen.

Klussen zonder voetbescherming

Ga je te werk zonder het dragen van correcte voetbescherming, dan loop je het risico op ernstige ongelukken zoals verwondingen, letsels en dergelijke. Door veiligheidsschoenen te dragen voorkom je naast ongemak en ongevallen ook verzuim, mocht het tijdens het klussen verkeerd gaan.

De basiseisen voor werkschoenen 

Goede werkschoenen moeten aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Hierbij kan je uitgaan van de onderstaande basiseisen:

  • De veiligheidsschoen moet gesloten zijn. De neus kan niet worden verwijderd uit de werkschoen.
  • De beschermneus moet tegen een stootje kunnen en minstens 200 joule kunnen opvangen, ongeacht het materiaal. 
  • De werkschoen mag geen schadelijke stoffen bevatten.

De aanvullende eisen

Je kunt naast de bovengenoemde basiseisen uitgaan van een aantal aanvullende eisen als het gaat om veiligheidsschoenen. Je kunt hierbij denken aan bepaalde eigenschappen, zoals waterafstotend- en waterdichtheid, antistatische eigenschappen en een antislip profiel voor extra veiligheid. Het is verder nog belangrijk dat je zorgt dat de werkschoenen een comfortabele pasvorm hebben.

Veiligheidsklassen werkschoenen

Werkschoenen worden over het algemeen onderverdeeld in een aantal veiligheidsklassen, waarbij de kenmerken en eigenschappen enorm variëren afhankelijk van je keuze. Je kunt kiezen uit SB werkschoenen, S1 werkschoenen, S1P werkschoenen, S2 werkschoenen, S3 werkschoenen, S4 werkschoenen en S5 werkschoenen. Welke werkschoen je verplicht bent te dragen hangt af van wat voor beroep je uitoefent. Voor elk beroep geldt namelijk andere regels, waardoor je ook een veiligheidsschoen van een andere veiligheidsklasse moet kopen.