Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Tips voor geld lenen als onderneming

lening afsluiten voor je bedrijf

Als onderneming wil je geld lenen? Daarover gaat dit artikel. We kunnen niet alle mogelijkheden uitputtend behandelen en daarom lichten we er een paar mogelijkheden uit.

Mogelijkheden

We nemen het woord lenen niet letterlijk hier. Er zijn diverse mogelijkheden om de financieringsbehoefte van je bedrijf in te vullen. We behandelen er hier drie: bedrijfslening, bedrijfskrediet en lease. Welk optie het beste is, hangt af van waar het geld voor nodig is.

lening afsluiten voor je bedrijf

Bedrijfslening

Bij een lening afsluiten voor je bedrijf, hebben we over het lenen van een vast bedrag voor een vaste periode. Om de lening af te lossen, betaal je maandelijks een vast bedrag, inclusief rente. Stel je hebt een seizoensgebonden bedrijf, waarmee wordt bedoeld dat je de omzet met name in een bepaalde periode van het jaar maakt. Denk bijvoorbeeld aan kaarsen in de kerstperiode. Dat betekent dat je op een gegeven moment dient te investeren om aan de vraag te kunnen voldoen en dus die omzet te realiseren.

Bedrijfskrediet

In plaats van een groot bedrag in keer heeft je bedrijf behoefte aan diverse relatief kleine geldinjecties. Een bedrijfskrediet biedt je die flexibiliteit. We praten dan over een maximum bedrag dat kan worden opgenomen. Hoe je dat opneemt, is heel flexibel. Een ander aantrekkelijk punt is, dat je alleen rente betaalt over het bedrag dat je hebt opgenomen. Als je op een gegeven moment de mogelijkheid hebt, kan je extra aflossen. Daarmee gaat je geleende bedrag omlaag en zakken de kosten. Dat afgeloste bedrag kan je later ook weer opnemen als je dat nodig hebt.

Lease

Bij een leasecontract krijg je geen geld in handen. Je hebt bijvoorbeeld een machine voor je bedrijf nodig. Dan koopt het leasebedrijf die machine voor je en je krijgt die in gebruik. Daarvoor betaal je een vast maandelijks bedrag. De machine blijft dus van het leasebedrijf tot het einde van de leaseperiode. Als je een bedrijfsmiddel kunt leasen, dan is dat doorgaans een interessantere optie dan een lening afsluiten voor je bedrijf.