Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Starten met werken na je studie

Vorig jaar ben ik afgestudeerd en ondertussen heb ik een jaar werkervaring. Na vijf jaren zwoegen in de collegebanken is het me gelukt om mijn droombaan te bemachtigen. Toch merkte ik dat er wel grote verschillen tussen studeren en werken zitten. Deze verschillen zitten niet alleen in de activiteiten die je doet, maar hebben eigenlijk te maken met je gehele ´lifestyle´. In deze blog zal ik mijn ervaring delen en een aantal tips geven om een eenvoudige transitie te maken van het leven als student naar het leven van een young professional.

Kleding

Bij mij op kantoor is er geen echte dresscode, echter is iedereen netjes gekleed. De één kiest ervoor om in een pak op kantoor te zitten, maar je kan ook voor een spijkerbroek met overhemd kiezen als je dat wilt. Herenkleding is natuurlijk enorm divers, als je niet weet hoe je je moet kleden op je eerste werkdag heb ik een hele goede tip. Op het moment dat je een sollicitatiegesprek hebt moet je goed om je heen kijken op het kantoor. Je zult dan vaak gelijk zien wat de kledingstijl is bij het bedrijf. Daarnaast is het beter om overdressed te zijn op je eerste werkdag dan underdressed.

Jas

Aangezien bij mij op kantoor er veel vrijheid is in je kledingkeuze voelde ik me nooit ongemakkelijk. Ik merkte echter wel dat als we naar buiten gingen in de lunchpauze mijn jas niet goed matchte met mijn outfit. Ik raad iedereen dan ook aan om goed te kijken naar mannen jassen. Vaak denk je goed over je outfit na of koop je zelfs een nieuw pak, als je daar geen nette jas bij hebt ziet het er toch een beetje raar uit. Mijn ervaring is dat de meeste mensen kiezen voor een 'lange jas heren'. Deze zien er vaak wat netter uit aangezien een colbert er niet onder vandaan komt.

Plan activiteiten in

Toen ik studeerde was mijn motto ´vrijheid, blijheid´. Ik stond op en ging die ochtend kijken wat ik de rest van de dag zou gaan doen. Als student heb je die vrijheid natuurlijk en je medestudenten hebben dit ook. Het is dan ook makkelijk om spontaan af te spreken of wat met elkaar te gaan doen. Ik merk nu echter dat het spontaan doen van activiteiten steeds lastiger wordt, aangezien mijn vrienden ook alle een drukke planning hebben. Door activiteiten goed in te plannen kan je zelfs met een drukke baan nog een bruisend sociaal leven hebben.