Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Rijd nu de auto van je dromen

Voorheen moest je voor de aankoop van een auto eerst een bepaalt bedrag bij elkaar sparen. Tegenwoordig zijn er verschillende leaseconstructies die het mogelijk maken om voor een vast bedrag in de maand een auto te rijden. Hierin zijn dergelijke kosten aan reparaties en onderhoud vaak al gedekt, waardoor je niet langer voor onverwachte kosten komt te staan. Leasen is het nieuwe kopen en dit maakt het een stuk gemakkelijker om de auto van je dromen te rijden.

Welke leaseconstructies zijn er?


Voorheen was het alleen voor de zakelijker rijders mogelijk om een auto te leasen. Je huurt dan een auto vanuit je werkgever of vanuit je eigen bedrijf. Ook MKB’ers doen steeds vaker aan zakelijk leasen. Tegenwoordig kan een particulier ook een auto leasen in plaats van kopen. Daarbij is elke leaseconstructie weer relevant voor een andere situatie.


Private lease


Deze leasevorm maakt het voor particulieren ook mogelijk om privé een auto te leasen. Voor een vast bedrag per maand rijdt je een nieuwe auto vanuit de leasemaatschappij. Je betaald hiernaast alleen de brandstof. Kosten voor de verzekering, wegenbelasting, reparaties en onderhoud zijn allemaal bij het maandelijkse bedrag inbegrepen. De leasemaatschappij is de eigenaar van de auto en wanneer je contract afloopt, lever je de auto weer in. Het restwaarderisico ligt dan ook bij de leasemaatschappij en hoef jij je dus geen zorgen te maken over de waarde van de auto.


Shortlease


Een andere populaire leaseconstructie is shortlease. Voorheen was dit alleen voor zakelijke rijders van toepassing, maar sommige leasemaatschappijen bieden dit nu ook aan voor de particulier. Je huurt dan als het ware een auto voor een korte periode. Dit kan handig zijn als je eerst het leasen van een auto even een tijdje uit wil proberen om te kijken of het bevalt. Mocht het toch niet helemaal jouw ding zijn, dan zit je niet aan het contract vast. In tegenstelling tot private lease is short lease maandelijks opzegbaar en je kunt dus ieder moment je contract stopzetten. Bovendien kun je bij short lease al een auto huren vanaf één maand. Dit kan dus ook super handig zijn als je op vakantie wilt of je eigen auto een grote reparatie ondergaat.


Financial lease


Sommige autodealers bieden particulieren nu soms ook een huurkoopcontract aan. Nadat je looptijd is verlopen, koop je de auto als het ware over en wordt je eigenaar van de auto. Deze huurkoop wordt soms nog wel onder de naam van private lease aangeboden. Dit moet dan in het contract wel uitgewerkt zijn als een financiële lease.

Dit zijn slechts drie opties waar je voor kunt kiezen om jouw droomauto zo snel mogelijk te rijden. Lees jezelf vooral goed in en kijk welke constructie het beste bij jouw persoonlijke situatie past.