Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Onderwerp: Het verschil tussen annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek zijn er verschillende opties beschikbaar. Twee veelvoorkomende vormen van hypotheken zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Hoewel beide hypotheekvormen hun eigen voor- en nadelen hebben, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. In dit artikel bespreken we het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek.

Meer informatie? Bezoek dan Ikbenfrits

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd van de hypotheek een vast bedrag per maand betaalt. Dit bedrag bestaat uit zowel rente als aflossing. In het begin van de looptijd bestaat het maandbedrag voornamelijk uit rente en slechts een klein deel aflossing. Naarmate de looptijd vordert, neemt het aandeel aflossing toe en het aandeel rente af.

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd van de hypotheek een vast bedrag per maand betaalt, maar waarbij het bedrag dat je aflost elke maand gelijk blijft. Dit betekent dat je in het begin van de looptijd meer rente betaalt en minder aflossing, en dat dit gedurende de looptijd verandert.

Het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek

Het belangrijkste verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek is dat bij een annuïteitenhypotheek het bedrag dat je maandelijks betaalt gelijk blijft gedurende de looptijd van de hypotheek, terwijl dit bij een lineaire hypotheek niet het geval is. Bij een lineaire hypotheek betaal je in het begin van de looptijd meer aflossing en minder rente dan bij een annuïteitenhypotheek.

Een ander verschil is dat je bij een lineaire hypotheek sneller aflost dan bij een annuïteitenhypotheek. Dit komt doordat je in het begin van de looptijd meer aflost en dus meer van de totale hypotheekschuld afbetaalt dan bij een annuïteitenhypotheek. Hierdoor zijn de totale kosten van een lineaire hypotheek over de hele looptijd vaak lager dan die van een annuïteitenhypotheek.

Voor- en nadelen van een annuïteitenhypotheek

Een voordeel van een annuïteitenhypotheek is dat je gedurende de looptijd van de hypotheek een vast bedrag per maand betaalt. Dit kan voor meer zekerheid en overzicht zorgen. Daarnaast is het maandbedrag in het begin van de looptijd lager dan bij een lineaire hypotheek, wat gunstig kan zijn voor starters met een laag inkomen.