Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Onderhoud van vastgoed: wat moet jij doen en wat doet de huisbaas?

Onderhoud vastgoed

Als huurder heb je rechten maar ook plichten. Dat is goed om te realiseren. Als het aankomt op het onderhoud van vastgoed dan liggen sommige verantwoordelijkheden bij jou en anderen bij je huisbaas. Welke taak voor jou is en welke voor hem of haar, hangt af van het soort onderhoud maar ook van wat er in je contract staat.

Onderhoud vastgoed

Redelijkerwijs omgaan met je pand

Het is natuurlijk jouw huis vanaf het moment dat je het huurt. Maar het officiële bezit ligt nog bij de huisbaas. Daar moet je wel rekening mee houden. Sommige huisbazen willen bijvoorbeeld niet dat je zomaar dingen verbouwt zonder toestemming. Je mag dus niet ineens een nieuwe keuken in je woning plaatsen omdat die andere je niet aanstaat. Dat is iets waar je toestemming voor moet hebben van de huisbaas omdat hij immers heeft betaald voor de keuken. Daarnaast wordt verwacht dat je redelijkerwijs omgaat met het pand en er dus geen beschadigingen ontstaan door nalatigheid of slecht onderhoud van jouw kant. 

Taken van de huisbaas

Onderhoud vastgoed

Daarnaast is het goed om te realiseren dat er bepaalde aspecten zijn die nu eenmaal de taak van de huisbaas zijn. Volledige autonomie over je huis heb je niet, dus dan mag er redelijkerwijs ook niet van je verwacht worden dat je volledige lasten draagt voor het onderhoud. Wanneer er iets kapot gaat dan moet je huisbaas dat komen repareren of er in ieder geval iemand voor laten komen. Dat is zijn taak.