Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Je gaat starten met een winkel, waar moet je allemaal op letten?

Ben jij van plan om een winkel te starten? Dan is voorbereiding uitermate belangrijk. Hoe ga jij je winkel inrichten? Wat wil je bereiken in de winkel? Gaat het om advies geven, spullen verkopen, reparaties uitvoeren? Kijk goed naar wat voor praktische dingen je allemaal nodig zult hebben om goed te kunnen starten. Wij geven je in dit artikel een aantal tips waar je op moeten letten wanneer jij gaat beginnen met je eigen winkel.

Tip 1: Begin met de basis

De basis kan soms zijn en soms heel leuk zijn. De basis begint bij het idee dat je hebt voor je winkel. Wat wil je uitstralen? En welke elementen moeten centraal staan in de winkel? Denk bijvoorbeeld aan alle interieur die je nodig hebt. Daarnaast zijn een aantal dingen belangrijk, zoals: is de veiligheid in orde? Heb je een eerste hulp koffer in je winkel liggen? Heb je een goede afvalbak? Genoeg doekjes om schoon te maken? Dit zijn dingen die ooit nodig gaat hebben tijdens het runnen van een winkel.

Tip 2: Veiligheid op orde?

Is je veiligheid op orde? Dat is een belangrijke vraag. Zowel voor jezelf als voor je klanten en zelfs voor de inspectie. Je winkel kan (soms zelfs zonder dat je het weet) gecontroleerd worden op veiligheid. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om stevige schappen, rookmelders, geen scherpe voorwerpen die kunnen vallen of waar men tegen aan kan storen. Zorg er ook voor dat je je winkel goed beveiligd tegen inbraak. Wanneer jij weg gaat bij je winkel eind van de middag/begin avond dan is winkel helemaal leeg en onbeveiligd. Goede sloten is de basis maar een alarmsysteem kan ook geen kwaad.

Tip 3: Geef een warm gevoel

Geef klanten altijd een warm en welkom gevoel. Dit doe je door bijvoorbeeld vooral geen ledlampen op te hangen bij de voordeur. Het is slim om wat zachtere lampen te gebruiken (tenzij je een telecom winkel hebt). Daarnaast is het slim, wanneer jij een lokale kleine winkel hebt, om mensen iets extra’s te geven. Denk bijvoorbeeld aan iets laten proeven als je eten verkoopt of een pot met snoep/lekkers op balie. Dit zorgt ervoor dat iedereen graag nog een keer terugkomt in je winkel. Het is belangrijk dat je mensen bindt en vaker laat terugkomen zodat je een vaste klantenkring opbouwt. Uiteindelijk zal dit alleen maar verder uitbreiden en zal je steeds meer nieuwe klanten welkom kunnen heten.