Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Hoe werkt factoring en waarom is het perfect voor jouw onderneming?

Heb je al eens gekeken naar factoring? Dit is een alternatieve manier van financieren. Met factoring hoef je niet meer te wachten op de betaaltermijn van de opdrachtgever of klant. Zo beschikt jouw bedrijf altijd over een goede cashflow. Maar hoe werkt dat precies? En is het echt perfect?

Wat is factoring?

Factoring houdt in dat een maatschappij jouw facturen op zich neemt, en het factuurbedrag alvast vooruit betaalt. Daardoor beschik je als ondernemer snel over een gezonde cashflow. Je hoeft niet meer te wachten tot je klant betaalt. Natuurlijk moet de factuur uiteindelijk voldaan worden. Daarvoor neemt de maatschappij de communicatie met jouw klant over.

Voor ondernemers zijn klanten die laat betalen een groot probleem. De rekeningen voor de ondernemer stapelen zich immers wel op, en het belemmert de groei van het bedrijf. Door gebruik te maken van factoring, beschik je altijd over het geld, op het moment dat je het nodig hebt.

Voordelen van factoring

Factoring is een vorm van alternatieve financiering. Dit kan heel handig zijn als je bijvoorbeeld geen financiering krijgt van een bank. Steeds meer financieringen worden verstrekt door niet-banken. Het grote voordeel van factoring is dat je nooit meer hoeft te wachten op het geld waarvoor je hard gewerkt hebt. Bij bepaalde factoringmaatschappijen staat het geld al binnen 24 uur op de rekening.

Je hebt dankzij factoring ook zelf geen omkijken meer naar jouw debiteuren en debiteurenbeheer. De maatschappij neemt deze hele last weg. Bovendien draagt de maatschappij het risico van laatbetalers of opdrachtgevers en klanten die helemaal niet betalen.

Dankzij factoring kun jij je als ondernemer echt bezighouden met je core business en de groei van je bedrijf. Zo voorkom je dat je veel tijd verliest aan administratie of laat betaald krijgt.

Kunnen zzp’ers gebruik maken van factoring?

Dankzij flexibele voorwaarden, is factoring voor een zzp’er een realistische optie. Je kunt je dus gewoon aanmelden bij een factoringmaatschappij. Voor zzp’ers werkt factoring niet anders dan voor ondernemingen met personeel. Factoring is als zzp’er vooral interessant als je opdrachtgevers hebt met een lange betaaltermijn, of als je je relaties professioneel wilt houden. Daarmee wordt bedoeld dat je de relatie tussen jou en de opdrachtgever niet op het spel zet door wanbetaling en frustraties.

Cashflow is voor zzp’ers heel belangrijk. Anders dan bij grote bedrijven, zijn de zzp-werkzaamheden vaak de enige bron van inkomsten voor de zelfstandige. Dan is het fijn dat je snel over geld beschikt.