Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Hoe kom je van je bkr af?

Soms lees je op internet allerlei woorden en afkortingen die je niet kan thuisbrengen. Een voorbeeld daarvan zou zijn bkr. Veel mensen weten namelijk niet wat dat inhoudt. Dynamiet Nederland kan daarbij helpen: Bkr staat namelijk voor bureau krediet registratie. Dit houdt in dat alle leningen die je aangaat worden geregistreerd in dit register dat wordt bijgehouden door banken en andere kredietverleners. Fijn dat alles geregistreerd wordt in dit land, denk je misschien. Maar het kan ook in je nadeel werken: als je ooit betalingsproblemen of andere bijzonderheden met betrekking hiertoe hebt gehad, dan wordt dit geregistreerd. Zelfs nadat je betalingsprobleem verdwenen is omdat je aan je betalingsverplichting hebt voldaan, blijft dit nog vijf jaar in het register staan. Gedurende die periode zal het heel lastig zijn om elders een lening te krijgen, want de kredietverlener kan het register inzien en zal hier rekening mee houden. Met andere woorden: eigenlijk wil je gewoon bkr verwijderen.

Beschermingsfunctie als belasting

Maar is dat ook mogelijk? Bij Dynamiet Nederland menen ze van wel. Het bkr-systeem heeft namelijk als streven om mensen te beschermen tegen verdere schulden door lenen. Toch kan dit in sommige gevallen eerder als een last dan een beschermingsmaatregel voelen. In dat geval kan je al voordat de termijn van vijf jaar voorbij is je registratie laten verwijderen. Dat geldt niet alleen voor ‘ongelukjes’ , maar ook voor bkr-registraties die eigenlijk volledig terecht waren. Dat is goed nieuws voor wie bijvoorbeeld een huis wil kopen maar daar tot nu toe in belemmerd is in verband met betalingsachterstanden.

Omstandigheden

Om in aanmerking te komen voor bkr verwijderen, moet er iets in de omstandigheden zijn wat daar ook aanleiding toe geeft. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld persoonlijke omstandigheden, de gering omvang van het bedrag van de betaalachterstand, de disproportionaliteit, of het feit dat de lening inmiddels wel degelijk is afbetaald.