Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Hoe koester je zelfliefde in het aangezicht van ouderlijke afwijzing

Je afgewezen voelen door je ouders kan een van de moeilijkste ervaringen zijn die iemand kan meemaken. Ouderverstoting kan leiden tot gevoelens van lage eigenwaarde, eenzaamheid en schaamte. Maar het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent en dat er hoop op genezing is. In deze blogpost kijken we naar manieren om zelfliefde en acceptatie te bevorderen, zelfs als je geconfronteerd wordt met afwijzing door je ouders.

Begrijp dat je niet alleen bent


Het is belangrijk om te onthouden dat je niet de enige bent die zich afgewezen voelt door je ouders. Het ervaren van ouderlijke afwijzing kan je een geïsoleerd en onbegrepen gevoel geven, maar veel mensen hebben soortgelijke situaties meegemaakt. Contact maken met anderen die begrijpen wat je doormaakt kan je troost en steun bieden in een tijd waarin het kan voelen alsof niemand anders het begrijpt of om je geeft. Praten met een therapeut of lid worden van een online steungroep zijn slechts twee manieren waarop je contact kunt zoeken met mensen die begrijpen wat je doormaakt.


Focus op wat je kunt controleren


Wanneer we geconfronteerd worden met ouderlijke afwijzing, kan onze natuurlijke neiging zijn om ons te richten op wat we niet kunnen controleren – de gevoelens van onze ouders over ons. Maar in plaats van je te richten op iets wat we niet kunnen veranderen, kun je beter je aandacht verleggen naar de dingen waar je wel controle over hebt, zoals hoe we reageren op de afwijzing van onze ouders of hoe we ervoor kiezen om voor onszelf te zorgen, zelfs als onze ouders geen emotionele steun bieden. Eigen verantwoordelijkheid nemen voor de dingen waar je wel controle over hebt, kan gevoelens van veerkracht en empowerment bevorderen.


Zelfzorg


Zelfzorg is essentieel om te herstellen van ouderlijke afwijzing en om zelfliefde te bevorderen. Het is belangrijk om elke dag tijd voor jezelf te nemen – of je nu iets leuks doet zoals een boek lezen of een wandeling in de natuur, of iets meer doelbewust zoals elke dag drie dingen opschrijven die je mooi vindt aan jezelf of mindfulness oefeningen doen zoals diep ademhalen of mediteren. Zelfzorgactiviteiten moeten specifiek worden afgestemd op ieders behoeften, dus wees niet bang om te experimenteren tot je iets vindt dat voor jou werkt!

Hoe moeilijk de ervaring van ouderlijke afwijzing ook is, er is hoop op genezing en zelfliefde kan met inspanning en intentionaliteit worden gecultiveerd. Door te begrijpen dat je niet alleen bent, je te concentreren op wat we kunnen controleren, en regelmatig aan zelfzorg te doen die specifiek is afgestemd op ieders behoeften, kunnen we beginnen met het proces van genezing van ouderlijke afwijzing, terwijl we onderweg momenten van vreugde cultiveren.

Bron: https://www.descheidingsadvocaat.com/