Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Hier moet je op letten als je een opleiding kiest

Er zijn erg veel opleidingen en voor elke opleiding zijn dat ook weer meerdere scholen mogelijk. Dit allemaal maakt de keuze niet makkelijker. Daarnaast ben je nog jong en hebben de meeste mensen nog geen idee wat ze willen gaan doen.

Praten met een student

Mijn eerste tip voor jou is om met een student of studente van de school en de specifieke opleiding die jou interessant lijkt te gaan praten. Hierdoor kom je meer te weten over hoe er echt aan toe gaat. Omdat open dagen natuurlijk bedoeld zijn om iedereen aan te trekken en een perfect plaatje van de school te maken, is dit een betere manier om je toekomstige school te leren kennen.

Ga naar een open dag

Op een open dag krijg je heel veel te zien over een opleiding. Je krijgt bijvoorbeeld de school zelf te zien. Ook dit is erg belangrijk want je spendeert hier toch al gauw 4 tot 6 jaar van je leven. Daarnaast moet je natuurlijk bij meerdere opleidingen gaan kijken op de school. Zodra je naar meerdere scholen bent geweest kun je een keuze maken of je oorspronkelijke idee echt iets voor jou is. En als je dan een keuze hebt gemaakt over welke opleiding je waarschijnlijk wilt doen ga dan een doedag doen. Zo krijg je een beeld van de opdrachten of eventuele praktijk die je zou krijgen als je er op school zat. Bijvoorbeeld bij een hrm opleiding mbo

Maak zelf de keuze

Het is ook erg belangrijk dat je zelf een keuze maakt over welke opleiding je wilt gaan doen. Laat andere mensen je adviseren, maar als jij iets anders wilt doen, ga dat dan proberen. Je ouders weten ook niet altijd alles. Ga ook niet naar een opleiding waar je alleen heen wilt omdat je vrienden er heen gaan dit is ook niet verstandig.