Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Graven voor een project

Op het moment dat je een nieuw project wilt beginnen, kan het soms zijn dat je in de tuin wilt graven. Dit komt omdat het soms nodig is om een nieuwe fundering aan te leggen of iets anders onder de grond aan te leggen. Als je dit wilt doen, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voor het graven van een project. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze pagina gerust door.

Het maken van een graafmelding

Voordat je gaat graven voor een project, zul je eerst een graafmelding moeten maken. Dit is iets wat je gemakkelijk bij de gemeente kunt doen. Dit is iets wat je moet doen op het moment dat je gaat graven met een machine. Op die manier kun je toestemming van de gemeente krijgen om te graven.

Een graafmelding wordt ook wel een KLIC-melding genoemd. Bij een graafmelding kun je namelijk een KLIC melding aanvragen. Een KLIC melding aanvragen houdt eigenlijk gewoon in dat je een overzicht krijgt van kabels en leidingen die eventueel onder het gebied waar je gaat graven kunnen liggen. Hierdoor voorkom je dat je hier kunt graven.

Een uitgebreide KLIC melding

Je kunt ook voor een uitgebreide KLIC melding aanvragen kiezen. Op die manier kun je ook een overzicht krijgen van alle kabels en leidingen die rondom het gebied waar je wilt graven liggen. Op die manier voorkom je dat je per ongeluk een kabel of leiding raakt die net te dicht bij het graafgebied ligt.

Het maken van een KLIC melding doe je eigenlijk altijd om te voorkomen dat je te maken krijgt met graafschade. Graafschade is schade die je kunt krijgen als je een leiding of een kabel raakt tijdens het graven. Graafschade kan voor veel gevaarlijke situaties zorgen. Hierom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een uitgebreide KLIC melding krijgt. Hierdoor kun je namelijk veel schade en andere problemen voorkomen.

Op het moment dat je gaat graven, is het eigenlijk altijd belangrijk om een KLIC melding bij de graafplek te hebben. Aangezien je de KLIC melding via de mail zult ontvangen, is het handig om een tablet op de locatie te hebben waar de KLIC melding op staat. De mensen die gaan graven kunnen op die manier zien waar er gegraven kan worden en waar ze op moeten passen. Op die manier voorkom je altijd dat je te maken krijgt met ongewenste schade en dat is wel zo prettig.