Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Een persoonlijk budget maken

tommy hilfiger

Zelf heb ik er aardig vaak last van, en ik ben daar gegarandeerd niet de enige in. Aan het einde van de maand moet ik wat zuiniger aan doen om niet op mijn spaargeld te moeten teren. In principe kom ik op hetzelfde bedrag uit aan het einde van de maand, maar hier moet ik wel dingen voor opgeven. Vaak dus in de laatste week van de maand. Ik ben wel gewaarschuwd door mijn ouders vroeger dat ik mijn financiën nauwkeurig moet bijhouden, maar daar heb ik nooit echt naar geluisterd. Enfin, tegenwoordig gaat het allemaal prima, en doe ik dus ook aan een persoonlijk budget opstellen. Hier leg ik uit wat voor stappen ik daarbij volg.

Vind jouw kosten

Als eerste is het belangrijk om alle informatie te hebben die relevant kan zijn. Verzamel alle vaste lasten en tel ze bij elkaar op. Schat gemiddeldes in van variabele uitgaven aan dingen zoals kleding, eten en dergelijke. Dit is een lastige stap, aangezien het enige eerlijkheid over jouw eigen uitgavepatroon vereist. Misschien hou je van luxe eten, of bestel je stiekem wel wat vaker van Thuisbezorgd dan je zou moeten doen. Of je zweert bij spijkerbroeken van Tommy Hilfiger, en hebt iets hogere uitgaven voor jouw kleding. In ieder geval is het belangrijk dat je een zo accuraat mogelijke schatting maakt. Reken dit ook om naar een maandelijks bedrag. (Of als je wekelijks, of twee-wekelijks salaris ontvangt, voor die interval!).

Zero-based budget

Als het goed is heb jij nu jouw noodzakelijke uitgaven op een rijtje. Dit trek je af van alle inkomsten over dezelfde periode om jouw buffer te vinden. Ik maak zelf gebruik van een methode die zero-based budgetting wordt genoemd. Het idee is dat elke cent aan een bepaald doel wordt gekoppeld, en nergens anders voor gebruikt wordt, in een ideale situatie. Hopelijk zijn er na jouw noodzakelijk uitgaven dus nog wat van die centen over. Dit verdeel je zo goed mogelijk onder in verschillende categorieën. Denk hierbij aan langetermijn uitgaven zoals een auto, een wasmachine of iets dergelijks. Als het goed is past alles nog steeds binnen budget, anders zul je zuiniger aan moeten doen met goederen. Al het geld dat nog geen doel gevonden heeft, daar kun je spaargeld van maken.

Blijf updaten

Natuurlijk is niet elke maand hetzelfde, en soms heb je dus kosten die een stuk meer zijn dan het budget voor die maand. Dit is ook waarom je dus lange termijn-uitgaven hebt omgerekend naar een maandelijks bedrag. Dit bedrag hou je dus maandelijks apart voor het geval dat één van die langetermijn uitgaven á la minute gemaakt moet worden. Ook zul je er misschien achter komen dat je stiekem toch wat meer uitgeeft aan eten dan voorheen gedacht, of je hebt dat Netflix-abonnement over het hoofd gezien. Bewaar dus alle bonnetjes en afschriften om aan het eind van een fiscale periode, waarschijnlijk een maand, na te gaan of de geschatte uitgaven enigszins overeen komen met de realiteit. Kortom; blijf updaten, en meten is weten!