Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Een gekoelde transport voorbereiden 

Als je bedrijf gekoelde goederen moet transporteren naar een klant buiten de Europese Unie, dan zijn er ontzettend veel zaken die er geregeld moeten worden. Hierbij kun je denken aan het vervoer, de exportvergunningen, maar ook moet je er zeker van zijn dat de goederen in uitstekende staat bij de klanten arriveren. Veel ondernemers denken dat dit vrij makkelijk is, maar in werkelijkheid is dit zeer lastig. Als je nog geen ervaring hebt met het voorbereiden van een gekoelde transport, dan is het verstandig om dit artikel te lezen. 

 

Wie gaat het transport verzorgen?

De eerste stap die je moet zetten, is nadenken over wie het transport gaat verzorgen. Je kunt dit prima zelf doen door te kiezen voor een koelcontainer huren van een verhuurbedrijf, maar ook kun je hier een transportbedrijf voor inschakelen. Het huren van een eigen koelcontainer is natuurlijk goedkoper, maar je kunt dan geen gebruik maken van het netwerk dat een groot transportbedrijf wel heeft. Veel startende ondernemers kiezen er daarom voor om een transportbedrijf in te schakelen, maar dat houdt niet in dat het voor jou de beste keuze is.

 

Zeevracht of luchtvracht?

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je bedrijf goederen moet exporteren naar Zuid-Amerika of Afrika. Je kunt je wel voorstellen dat het dan weinig zin heeft om een transportbedrijf in te schakelen dat de vracht enkel met een vrachtwagen vervoerd. Je zult dan in zee moeten gaan met een zeevaartbedrijf of een luchtvaartmaatschappij. Het is ontzettend belangrijk om hier rekening mee te houden, want een luchtvracht en zeevracht kunnen zeer prijzig zijn. Daarnaast zit niet ieder Nederlands verhuurbedrijf erop te wachten dat de koelcontainer Europees grondgebied verlaat. Hier zijn allemaal risico’s aan verbonden, zoals het verlies van de koelcontainer. 

 

Verzeker het transport en de goederen 

Wanneer je goederen naar het buitenland gaat exporteren, dan is het belangrijk om zowel het transport als de vracht te verzekeren tegen schade en verlies. Jaarlijks gaan er tienduizenden containers verloren en raken er miljarden aan goederen zoek of beschadigd. Je wilt natuurlijk niet dat je bedrijf schade oploopt tijdens het transporteren van de goederen. Daarom kun je bij de verzekeringsmaatschappij het transport en de goederen verzekeren tegen verlies en schade. Het is ook mogelijk om de vracht te verzekeren bij een transportbedrijf, maar je kunt dit het beste doen bij je bank of verzekeringsmaatschappij. Je hebt dan meer zekerheid en dat is erg belangrijk.