Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Calamiteitenplan

Een calamiteitenplan opstellen

Als bedrijf wil je wel dat je werknemers veilig kunnen werken. Mocht zich onverhoopt toch iets voordoen op de werkvloer wat gevaar oplevert dan treedt het calamiteitenplan in werking.

Calamiteitenplan is een ontruimingsplan

Dat wat in de volksmond bekend staat als calamiteitenplan is feitelijk niets meer dan een ontruimingsplan. Als zich calamiteiten voordoen op een bedrijf is het zaak dat de mensen die er aanwezig zijn zo snel mogelijk en op een veilige manier buiten raken. Op die manier wordt iedereen naar een veilige plek gebracht en kunnen verwondingen voorkomen worden.

Calamiteitenplan is geen vrijblijvende keuze

Een calamiteitenplan is iets dat je als bedrijf gewoon dient te hebben. De Nederlandse wet schrijft voor dat er een calamiteitenplan dient te zijn op een bedrijf als het hebben van een brandmeldinstallatie verplicht is. Gezien het feit dat dit geldt voor de meeste bedrijven zal ook ieder bedrijf een calamiteitenplan hebben. In een calamiteitenplan kunnen tal van zaken opgenomen worden. Daarnaast kan er een BHV-plan opgesteld worden. Dit plan is uitgebreider maar niet bij wet verplicht om te hebben. 

Lees wat er in een calamiteitenplan hoort te staan Op de website van G4S kun je lezen wat er allemaal in een goed calamiteitenplan hoort te staan. Als je zelf reeds een plan gemaakt hebt maar twijfelt of het wel afdoende is of niet zeker weet of de inhoud wel klopt kun je ook bij G4S terecht voor advies. Je kunt contact opnemen met het bedrijf via de mail of telefoon zodat zij je zo snel mogelijk kunnen helpen.