Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Een duurzamer kantoor realiseer je zo!

Duurzaamheid is een begrip waar steeds meer bedrijf naar (moeten) streven. Anno 2020 vinden de klanten het steeds belangrijker dat bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijk op zich nemen. Dit houdt in dat ze zich verantwoordelijk houden voor de invloed die hun bedrijfsvoering op de maatschappij heeft. Verantwoordelijker ondernemen kan op verschillende manieren worden gerealiseerd waarvan een duurzamer kantoor over het algemeen een van de makkelijkste opties is. Dus wil je als bedrijf zeker je maatschappelijke verantwoordelijk nemen maar wil je wel op een via een makkelijke manier van start gaan? Dan hebben we hier wat tips!

Afval scheiden

Een duurzamer kantoor kan je al realiseren door je afval te scheiden. Zo simpel is het. Bedrijfsafval scheiden is niet alleen beter voor het milieu maar je zorgt er ook voor dat afval op de juiste manier verwerkt kan worden. Op deze manier kunnen sommige materialen nog opnieuw worden gebruikt (recyclen). Hoe je dit realiseert op kantoor? Door de juiste afvalbakken te plaatsen op de juiste plekken. Zorg ervoor dat werknemers eigenlijk niet anders kunnen en maak het afval scheiden ook bespreekbaar. Een stukje bewustwordingen creëren bij je werknemers is zeer raadzaam om het gehele proces een stuk makkelijker te maken.

Zonnepanelen

Steeds meer bedrijven proberen te investeren in groene stroom. Dit kan onder andere worden gehaald uit zonnepanelen. Deze vorm van stroom opwekken is niet alleen een zeer duurzame oplossing, het wordt daarnaast vaak ook nog eens (voor een gedeelte) gefinancierd. Bedrijven die werken met groene stroom worden zeer aangemoedigd en hebben bovendien ook nog eens een streepje voor in de markt

Papier vervangen

Gelukkig zien we dit al steeds vaker gebeuren maar het gebruik van papier is een doodzonde voor het milieu. Uiteraard is het soms zeer wenselijk om dit te gebruiken maar gelukkig kan internet dit steeds vaker vervangen. Verstuur rekeningen of andere documenten daarom niet meer via de post maar gewoon via het internet. Ook notulen en andere aantekeningen kunnen prima via deze weg (aan)gemaakt worden. Daarnaast is het tegenwoordig ontzettend makkelijk om ze met iedereen te delen via de Drive bijvoorbeeld en meerdere mensen kunnen een document bewerken.

Duurzame voeding

Ook eten en drinken dat bij jullie op kantoor wordt geconsumeerd kan een stuk duurzamer. Koop bijvoorbeeld alleen koffie en thee in dat op een duurzame manier is geproduceerd. Daarnaast kan als bedrijf een keer per week, of vaker, de lunch regelen. Op deze manier heb je inzicht en inspraak in wat je werknemers lunchen. Je kunt bijvoorbeeld een keer werkweek een vegan-dag instellen waarop er op het kantoor geen vlees wordt gegeten. Met een aangeboden lunch wordt dit al veel makkelijker geaccepteerd en je laat je werknemers meteen kennis maken met (onbekende) producten.